Veelgestelde vragen


Douglas hout

 • Waar komt Douglashout vandaan?

  De Douglasspar groeit voornamelijk in West-Europa.  In  o.a. Duitsland, Frankrijk, België en Nederland is de Douglasspar veel aangeplant. Wij werken samen met diverse zagerijen in deze landen.

 • Waar komt het beste Douglashout vandaan?

  In bepaalde gebieden gedijt de Douglasspar zeer goed en is daardoor beter van kwaliteit. Elke zagerij ziet echter afzonderlijk  toe op de kwaliteit van de stammen die verwerkt worden en het gezaagd hout wat dit oplevert. Er is dan ook geen kwaliteitsverschil bij het uiteindelijk gezaagd Douglashout tussen de verschillende landen.

 • Hoe droog is het Douglashout?

  Al het geschaafd hout laten wij in droogkamers kunstmatig drogen tot een vochtigheidsgraad van +/- 18% . Hierdoor zal het hout bij buitentoepassing slechts beperkte werking vertonen waardoor pasvorm en rechtheid gegarandeerd zijn. Dit geldt onder andere voor ons gehele assortiment vellingdelen, Zweeds rabat, half-rabat, vlonderplanken en channel-siding.
  Alle bezaagde balken en planken worden geleverd uit onze voorraad waarbij de partijen gemiddeld 2 maanden zogezegd “aan de lucht” hebben kunnen drogen.
  Vooral voor de bredere afmetingen zoals bijv. 25x250mm en 25x300mm is het belangrijk dat de delen niet te vers verwerkt worden. Indien deze een periode hebben kunnen drogen zullen bij uiteindelijke verwerking de delen stabieler blijven ten aanzien van werking.

 • Wat betekent “buiten het hart gezaagd”? Oftewel 4EX.

  Balken kunnen gezaagd worden met ingesloten hart/kern, zogenaamd 1EX of gezaagd worden buiten het hart, zogenaamd 4EX
  Wij laten al onze vierkante balken van 80x80mm, 100x100mm, 120x120mm, en 150x150mm zagen volgens zogenaamd 4EX methode. Dit betekent dat een zware balk van bijvoorbeeld 300x300mm in 4 parten wordt gezaagd van 150x150mm.  Op deze manier is een groot gedeelte van de balken gezaagd zonder ingesloten hart/kern.
  Een balk zonder kern zal aanzienlijk minder scheuren en vervormen bij droging.
  Daarbij komt dat balken gezaagd volgens 4EX naar verhouding veel meer duurzaam kernhout bevatten dan 1EX balken. 4EX balken hebben aan 1 hoek spinthout terwijl 1EX balken aan 4 hoeken spinthout kunnen bevatten. Spinthout is het minst duurzame gedeelte van het hout.
  Een nadeel van 4EX is dat er dikkere stammen benodigd zijn die doorgaans kostbaarder zijn. Wij vinden de voordelen van 4EX balken echter zo opwegen dat 4EX onze voorkeur heeft.

 • Hoe duurzaam is Douglashout?

  Douglas hout valt in duurzaamheidklasse 3. Dit betekent dat het een matig-goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan .  Ter vergelijking, Vuren of Grenen vallen in duurzaamheidklasse 5.
  De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.


Bestellen

 • Hoe snel kan er geleverd worden?
  De levertijd is gemiddeld 5 tot 12 werkdagen.  Dit is sterk afhankelijk van de plaats van leveren de (seizoens)drukte en voorraad. Hieraan kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. Afhalen van producten kan binnen 1 tot 3 werkdagen.
 • Hoe kan ik betalen bij het verrichten van een bestelling?
  U kunt na het verrichten van uw bestelling deze direct voldoen dmv. van een overboeking met iDeal. U kunt er ook voor kiezen om de betaling te voldoen bij levering. Dit is mogelijk per mobiele PIN of á contant. Indien u de bestelling afhaalt is er ook de mogelijkheid om te pinnen.
 • Hoe wordt mijn bestelling afgehandeld?
  Nadat u het bestelproces heeft doorlopen ontvangt u van ons een automatische bevestingsemail. in deze email treft u een overzicht met wat u heeft besteld. Vervolgens ontvangt u bij afhaal binnen 1 werkdag een orderbevestiging waarop staat per wanneer u uw order kan afhalen. Heeft u gekozen voor bezorging dan plannen wij de levering in en ontvangt u hiervan binnen 2 werkdagen een orderbevestiging. Voor vragen kunt u via info@douglashout.nl contact met ons opnemen.